Blog

CNC Algoritması ile Hassas Parçalar Elde Edin

CNC makinaları algoritması ile hassas kesim parçalar elde edebilirsiniz. Pek çok sektörde yaygın olarak yer edinen bu makine, farklı işlevlerde ayarlanabilmektedir. Bilgisayarlar ve makineler arasındaki ortak çalışma sayesinde ahşaplar hızlı bir şekilde kesilebilmektedir. CNC makinaları sayesinde hassas bir kesim, kopya üretimler ile mümkündür. CNC işleme, endüstrilerde insan sağlığı açısından önemli bir paya sahiptir. CNC işleme sırasında yer alan ham madde değişkenlik gösterse de genel olarak ahşaplardan yararlanılmaktadır. Makinelerin üretim alanlarına ve özelliklerine uygun olarak farklı eksenlere sahip olduğu bilinmektedir. Makinelerde kullanılan iki eksen, en basit düzeyde çalışmaktadır. Bu iki eksen ile yalnızca minimal ürünler ortaya çıkmaktadır.

CNC Ham Maddesinin Özellikleri

CNC ham maddelerde işleme oldukça önemli bir paya sahiptir. Özellikle ahşabın kullanıldığı ham maddelerin insan sağlığı açısından iyi bir konumda olması gerekmektedir. Ağaç işleme işine yarayan CNC makineler nihai ürün özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Metal ve diğer malzemelerden imal edilen ham maddelerin işlenmesi ahşaptan çok daha zordur. Bu nedenle işleme sırasında ahşap en iyisidir. Ahşabın işlenmesi esnasında yararlanılan üç farklı kategori vardır. Bu kategoriler: sert ağaçları işleme, mühendislik ahşabı üretmek ve yumuşak ağacı işleme şeklindedir. Meşe, akçaağaç ve huş gibi ürünler sert ağaç olarak sayılabilmektedir. Bu tür ağaçlar genel olarak yüksek kalite mobilyaların ham maddesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca güverte ve inşaat işlerinde de sert ağaçlardan yararlanılmaktadır.

Yumuşak Ağaç İşleme

Sert ağaçlardan daha esnek bir yapıya sahip olan yumuşak ağaçlar, işlenme aşaması olarak sert ağaçlardan daha avantajlıdır. Yoğunluk olarak da sert ağaçlardan daha düşük bir değere sahip olan yumuşak ağaçlar, oldukça güçlü bir üretime sebep olmaktadır. Bazı durumlarda CNC makinasında yumuşak ağaç işçiliği sert ağaçlardan daha zor olabilmektedir. Ancak bu nadir bir durumdur. Yumuşak ağaçların genel kullanım alanı pencere, kapı ve mobilyalardır. Kâğıt üretiminde de yumuşak ağaçlardan yardım alınmaktadır. İşlenmiş ahşap, bağlayıcı madde ile kullanılmaktadır. Yumuşak ağaçların kullanımı basit de olsa bazı durumlarda yapıştırıcı yüzünden zor kullanılabilmektedir.

CNC Makinası Tanımı

CNC Makinası Tanımı

CNC makinası ahşap, metal ve bunlara benzer bir ham maddenin şekillendirme işlemini kolayca yapabilen bir cihazdır. Elektronik ve mekanik gibi alt alanlara ayrılan bu makine, bilgisayarda sayısal kontrol anlamına da gelmektedir. Pek çok firma, üretimini yaptıkları nihai ürünlerin seri bir şekilde elde edilmesini ve hatasız olarak tasarlanmasını arzu etmektedir. Seri üretim CNC makineleri sayesinde bu istek gerçekleştirilebilmektedir.

CNC Makinası Çalışma Prensibi

Bilgisayar programları ile çalıştırılan bu makine, bir insan tarafından zorlanmadan kullanılabilmektedir. Birbirine benzer parçaların sıfır hata payı ile üretilmesi söz konusu olduğunda işin içine CNC makinaları girmektedir. Bu makinalar çalıştıkları program doğrultusunda giderek uzun yıllar sorunsuz çalışabilmektedir. Tüm bir prodüksiyon yalnızca bir kişinin elinde çalışmaktadır. Program ile önceden yapılan her çalışma kayıt altına alınmaktadır. Eskizler cihaz hafızasına kaydedilebilmektedir. Cihazın algoritması üzerinde değişiklik yapmak da mümkündür. Üretimin seri olabilmesi için hız ayarlaması yapılabilmektedir. Cihazın hata payı el ile çalışan makinelerden çok daha düşüktür.

CNC Makinasının Kullanıldığı Sektörler

CNC makinalarının kullanıldığı sektörler aşağıda ifade edilmiştir:

  • Mobilya sektörü,
  • Mutfak eÅŸyası,
  • Anahtarcı,
  • Dekoratif ürünler,
  • Süs eÅŸyaları,
  • Ä°nÅŸaat,
  • Müzik endüstrisi,
  • Masa üretimi,
  • Kâğıt üretimi,
  • Müzik enstrümanları,
  • Çerçeveler,
  • Gemi parçaları,
  • Ãœretim atölyeleri.

Yukardaki sektörlerden her biri farklı eksenle çalışan CNC makinaları için uygundur. Ancak sektörlerde en iyi verimi alabilmek için hangi eksenli cihazı satın almak istediğinize iyi karar vermelisiniz.

Back to list

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir