Blog

5 Eksen CNC Ahşap Torna Makinesi İle Hangi İşlemler Yapılabilir?

CNC ahÅŸap torna makinesi

CNC ahşap torna makinesi mobilyacılık sektörünün olmazsa olmazlarından biridir. Bu makinelerin çeşitli türleri vardır. Bu yazımızda en gelişmiş CNC makinelerinden biri olan 5 Eksen CNC torna makinesi hakkında detaylara sizler için değindik.

CNC Tezgâhları Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?

CNC ahÅŸap torna makinesi bilgisayar kontrollü makinedir. CNC yani “Computer Numerical Control” ile bir bilgisayar makineyi kontrol eder. Computer Numerical Control dilimize Bilgisayar Destekli Numerik Kontrol olarak çevrilen yeni nesil teknolojidir.  Bu sayede bir mobilya üretiminde geliÅŸmiÅŸ ve kusursuz sonuçlar elde edilebilmektedir. İşçinin sürekli olarak dikkat etmesini gerektirmez. Sadece düzenli kontrol gerektiren bir sistemdir.

CNC ahÅŸap torna makinesi

Bu otomatik sistem sayesinde üretim aksamadan sistemli şekilde devam eder.  Bu otomasyon siteminin ortaya çıkışından önce daha basit bazı sistemler denenmişti. Ancak bir torna tezgâhının yapabileceği tüm işlemleri otomatik şekilde yapan bir kontrol sistemi yoktu. Zamanla bu fikirler geliştirildi ve bilgisayarların gücüyle birleştirildi. Artık bir CNC Operatörü ile üretimin otomatik devamını sağlayan teknolojiler var. Belirli kodların bilgisayara girilmesi ile pek çok işçinin yapabileceği işi CNC tezgâhları tek başına yapabiliyor.

CNC AhÅŸap Torna Makinesi Nedir?

Ahşap torna makinaları içerisine yerleştirilen ahşap parçasını hızla döndürerek bir kesme aleti yardımı ile kesilen ahşap parçasına istenen şekli vermeyi amaçlar. Bilgisayar destekli CNC Ahşap Torna Makinesi ise bu işi daha gelişmiş hızlı ve güvenilir biçimde yapar. Delik açma, kesme, yüzey kusursuzlaştırma ve benzeri pek çok işlem bu tip torna makineleri ile yapılabilir. El ile ahşaba şekil vermek çok zordur. Bu yüzden manuel yöntemler yerine otomatik ve hızlı yöntemler sunan ahşap torna makineleri tavsiye edilmektedir.

5 Eksen CNC Ahşap Torna Makinesi İle Yapılabilecek İşlemler Nelerdir?

  • Mobilya üretiminde ahÅŸaptaki eÄŸimli yüzeylere çeÅŸitli iÅŸlemleri hızlı bir ÅŸekilde uygular.
  • DiÄŸer tüm CNC torna makinalarında olan iÅŸlemleri yapabilir, bunun dışındaki zor iÅŸlemleri de yapabilir.
  • Çapraz delik açma iÅŸlevi vardır.
  • Top bıçak ünitesi el ile yapımı çok zaman alan iÅŸlemleri hızlıca yapabilir.
  • Markalama ve montaj deliÄŸi açma konusunda ustadır.
  • Makine üzerindeki 5 adet takım deÄŸiÅŸtirmeli spindle motoru ile manuel olarak yapılması imkânsız olan iÅŸlemler dahi rahatlıkla yapılabilir.
  • AhÅŸabı ürüne dönüştürmede hızlı, güvenilir seçenekler sunar.
  • Burgu, fitil, desen, iç boÅŸaltma gibi iÅŸlemleri yapar.
5 Eksen CNC Makinalarının Diğer Makinalardan Farkı Nedir?

Diğer CNC Ahşap Torna Makinesi modellerinden farklı olarak bünyesinde bulunan 5. eksen sayesinde torna dışında başka işlemleri de yapabilir. Mobilya üretiminde uygulanan burgu veya desen gibi pek çok detayı kolaylıkla uygulayabilir. El işçiliğinde yapılması çok zor olan hatta bazı modeller için mümkün olmayan desen ve motifleri dahi 5 eksen CNC makinaları uygulayabilir.

CNC’den Önce Mobilya Üretiminde Yaşanan Zorluklar
  • El ile üretim yapıldığında standart mobilya parçaları üretmek zordu ve birebir aynı olması gereken masa ayağı ve benzeri parçalarda sorun çıkabiliyordu.
  • Bir kiÅŸinin belirli bir çalışma kapasitesi olduÄŸundan iÅŸler daha yavaÅŸ ilerleyebiliyordu.
  • Kesme, delme ve benzeri iÅŸlemler manuel ÅŸekilde yapıldığı için daha fazla iÅŸ kazası yaÅŸanabiliyordu.
  • Ä°stenen ve planlanan ile ortaya çıkan mobilyalar arasında farklar olabiliyordu.
  • AhÅŸap yüzeyi istenildiÄŸi kadar kusursuz olmayabiliyordu.
  • Tüm iÅŸleri tek bir kiÅŸi veya makine yapmadığından daha fazla iÅŸ gücü gerekiyordu. Dolayısıyla daha çok kiÅŸi çalıştırmak gerekiyordu. Bu da iÅŸveren için daha fazla masraf demek.
  • Endüstriyel üretimi makinalar olmadan yapmak imkânsıza yakındı.

Günümüzde daha hızlı ve güvenli üretim olanağı sağlayan CNC ahşap torna makinesi yokken yaşanan tüm bu problemler artık geride kaldı.

Back to list

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir